Skip to content
Okategoriserade

Ett fascinerande djur

Kameler och dromedarer

Att få se en kamel i verkligeheten är inget som vi i Sverige gör varje dag. Man kan åka till en djurpark och se dom eller så får man åka utomlands. Och där man kan till och med rida på dom om man vill. När jag var liten så trodde jag att alla kameler var lika dana, men det finns ju både kameler och dromedarer och dom skiljer inte på sig så jättemycket. Kamelerna har två pucklar medans dromedaren har en puckel. Annars är dom i storlek ganska lika. Höga som bara den och kan bli över två meter höga.

Kameler finns för det mesta i öknen och används för att transportera både människor och annat som behöver förflyttas. Och dom kan gå väldigt långt på en dag. Och behöver då både vatten och fett för att orka. Och det är inte vatten i pucklarna som många tror. I pucklarna finns det fett som dom använder om dom inte får vatten eker mat. Det är därför kamelerna kan vara utan vatten ett längre tag, men när dom dricker så kan dom dricka över hundra liter i ett nafs och på en gång. Men visst är dom stora och maffiga. Kameler behöver inte bara vatten utan också mat och över mest växter. Dom kan till och med äta växter med taggar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *